آهک هیدراته چیست

آهک هیدراته چیست؟

آهک که یک ماده شیمیایی همه کاره و با کاربردهای فراوانی است در تولید مواد بی شمار و گوناگونی استفاده می‌شود.

آهک معمولاً با تعداد زیادی از اصطلاحات مانند: آهک زنده، اکسید کلسیم، آهک کلسینه بالا یا آهک دولومیتی شناخته می‌شود و این مقاله درباره‌ی نوع خاصی از آهک، به نام خرید آهک هیدراته می‌باشد.

اگر آهک زنده با دقت بسیار بالا با آب مخلوط بشود آهک هیدراته (Ca(OH)2) به دست می‌آید که با نام آهک خشک یا هیدروکسید کلسیم نیز شناخته می‌شود. بعد از فرآیند تولید شدن آهک هیدراته، یک پودر سفید بسیار ریز تشکیل می‌شود که در صنعت و پزشکی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آهک هیدراته هنگام ترکیب در آب نسبتاً نامحلول است و در دمای محیط داخل آب خالص حل می‌شود و محلولی قلیایی با pH حدود ۱۲.۴ تولید می‌کند.

کاربرد آهک هیدراته

کاربرد آهک هیدراته در صنعت

مصریان باستان قبل از میلاد از مخلوط آهک زنده با آب به عنوان مصالح ساختمانی استفاده می‌کردند و امروزه هم آهک هیدراته یک ترکیب شیمیایی پرکاربرد در صنایع مختلف است و به طور کلی استفاده از آهک در زندگی روزمره ما باعث می‌شود آبی که می‌نوشیم سالم‌تر، هوایی که تنفس می‌کنیم تمیزتر، فولاد ما خالص‌تر و پروژه‌های ساختمانی ما پایدارتر باشند. این ترکیب شیمیایی به تولید شیشه و کاغذ، کشاورزی، فرآیندهای شیمیایی، تولید گچ، ملات و سایر مصالح ساختمانی کمک زیادی می‌کند.

در کاربردهای ساختمانی، آهک هیدراته می‌تواند باعث خشک شدن خاک‌های مرطوب شود و بهره وری را افزایش بدهد. در کاربردهای اصلاح محیطی هم آهک هیدراته جریان‌های زباله‌های خطرناک و غیر خطرناک را خشک، جامد و ثابت می‌کند.

علاوه بر همه ی این ها:

آهک هیدراته می‌تواند در انواع تصفیه‌ی آب برای مصارف ساختمانی و صنایع مختلف مورد استفاده قرار بگیرد.

آهک هیدراته می‌تواند به بتونه‌ی آهک معماری تبدیل بشود که از آن در مصارف ساختمانی و مرمت استفاده می‌شود. آهک هیدراته می‌تواند به دوغابی مانند هیدروکسید کلسیم مایع تبدیل شود، این یک فرم با کاربرد آسان است که دارای ویژگی‌های عالی برای حمل و نقل مواد است.

همچنین آهک هیدراته با خلوص بالا با نام هیدروکسید کلسیم در دسترس است که می‌تواند در طیف گسترده‌ای از کاربردهای تولید مواد شیمیایی که خلوص و واکنش آنها مهم است استفاده شود.

ساختار آهک هیدراته

این ماده ترکیبی معدنی است که در آن کاتیون کلسیم به دو آنیون هیدروکسید از طریق پیوند هیدروژنی متصل شده است و در حالت جامد در ساختار پلیمری قرار دارد. مکانیزم عمل آهک هیدراته جامد به گونه‌ای است که از طریق اتصال هیدروژن بین لایه‌ها عمل می‌کند و این ماده به نام‌های دیگری مانند هیدروکسید کلسیم، آهک شکفته، آهک آب دیده، آهک ماده و آهک آب خورده نیز شناخته می‌شود.

دمای ذوب آهک هیدراته هنگامی که به طور کامل رطوبت خود را از دست بدهد و تجزیه شود، ۵۸۰ درجه سانتی گراد ست.

این ماده یک ترکیب معدنی به شمار می‌آید و به صورت طبیعی وجود دارد اما به ندرت به شکل معدنی یافت می‌شود.

موارد مورد احتیاط در هنگام استفاده از آهک هیدراته

آهک هیدراته در غلظت‌های پایین سمی اما در غلظت‌های بالاتر تماس آن با چشم‌ها، پوست، استنشاق یا بلع محلول آبی کلسیم هیدروکسید می‌تواند باعث کور شدن چشم، سوزش شدید پوست، سوختگی‌های شیمیایی و یا آسیب شدید ریوی شود و مانند هر ماده شیمیایی دیگری، هنگام استفاده از آهک هیدراته نیز باید نکات ایمنی را رعایت کرد. هنگام کار با این ترکیب شیمیایی برای به حداقل رساندن خطر از تولید غبار در محیط جلوگیری کرده و پس از اتمام کار دست‌هایتان را با آب بشویید.

در هنگام فعالیت و کار کردن با این ماده شیمیایی از خوردن و آشامیدن در محیط آزمایش برای جلوگیری از مسمومیت خودداری کنید زیرا بلع آهک هیدراته گرید صنعتی یک  وضعیت اورژانسی است که نیاز به درمان فوری دارد. از تماس این ماده حین کار با چشم‌ها، پوست و لباس‌ها خود داری کنید زیرا می‌تواند باعث سوختگی شیمیایی شود.

این ترکیب شیمیایی را در محیط خنک با سیستم تهویه مناسب نگه داری کنید و از قرار دادن آن در مجاورت حرارت و منابع احتراق پذیر یا شعله‌های باز خود داری کرده و ظروف آن را کاملاً مهر و موم کنید.

همچنین توجه داشته باشید که پودر خشک آهک هیدراته می‌تواند در هنگام اصطحکاک و مخلوط کردن، بارهای الکتریسته  استاتیک تولید کند.

تفاوت میان آهک زنده و آهک هیدراته چیست؟

تفاوت آهک هیدراته با آهک زنده در فرمول شیمیایی این دو ماده است که ویژگی‌های متفاوتی را در هر کدام ایجاد می‌نماید. برای مثال ترکیب آهک زنده با آب باعث ایجاد تغییرات شیمیایی، با مشخصات خاصی می‌شود که فرمول شیمیایی آن را از اکسید کلسیم به هیدروکسید کلسیم تغییر می‌دهد، ولی آهک هیدراته مانند دیگر مصالح ساختمانی در آب حل می‌شود و یک ماده خمیری به وجود می‌آورد.

مزیت های استفاده از آهک هیدراته در مصالح ساختمانی

آهک هیدراته بعد از ترکیب شدن با سایر مصالح و مواد ساختمانی دیگر، دوام و مقاومت بنا را به طور چشمگیری افزایش می‌دهد. یکی دیگر از مزیت‌های استفاده از آهک هیدرات در صنعت، ثابت ماندن حجم ملات پس از سفت شدن است به طوری که این ماده می‌تواند خمیر مناسبی را تشکیل دهد که رنگ ملات را روشن‌تر کند. جهت خرید انواع آهک می توانید با شماره های 09131367332 و 09395547332 تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *